Vinduet

Som kitesurfer er du 100% afhængig af vinden. Derfor er det også altafgørende, at du lære at forstå vinden rigtigt og bruge den til din fordel. Det er sådan set helt essentielt, da du ellers ikke vil kunne surfe :)

Første vigtige regel er, at du skal altid læse vinduet med vinden direkte i ryggen!


Lær mere om trainer kite her. Trainer kite er et vigtigt redskab til forberedelse af kitesurfkursus eller bare at få mere kitefeeling efter kursus

 

Vi starter med et billede af vindvinduet.

Vinden trækker mest i kiten der, hvor vinklen (angle of atttck, AOA) til vinden er størst. Det er den i det mest røde område, hvor pilen peger hen. Dét er powerzonen! I det grønne område vil vinklen til vinden være ret lille og kiten bliver derfor ikk “ramt” så meget af vinden, og har meget mindre træk. Lige overhovedet vil kiten bare stå stille uden noget træk. Dette kaldes at kiten står i “Zenith” eller bare “kl. 12”.  Normalt set så bruger man meget sjældent det område i powerzonen, hvor kiten trækker allermest. Det er kun lige til at komme op på boardet og derefter flyver man kiten ud i det gule område, hvor der er medium power i den.

I billdet nedenfor er powerzonen tegnet bedre op med rød. Kanten er vinduet er der, hvor kiten ikke trækker så meget og dette kaldes bare “kanten” eller “neutralzonen”. På dette billede kan du se, hvordan vindvinduet deles op i klokkeslet. Hvis en person siger, at “kiten skal stå kl 1 (eller 13)”, så ved du, at det er lidt ude til højre for Zenith eller kl. 12.

Hvis du flyver kiten helt igennem powerzonen, som på dette billede, vil selv en lille trainer kite kunne generere meget kræft. Det skal selvfølgelig prøves, så du ved, hvordan kiten reagere. Men pas på, der kan for komme mere træk end forvente selv med en lille trainerkite.

Når en kite generere så meget kræft igennem powerzonen betyder det også, at du ikke kan lave en vending, hvor kiten bare bliver styret modsat. Det vil give dig et ufrivilligt hop i stedet og sikkert en slæbetur gennem vandet. Når man vender (en begyndervending) kører man derfor kiten op mod zenith (kl 12) og kanter boardet max op mod vinden, så man næsten går helt i står. Derefter rykker man kiten modsat, så man får noget trækkræft til at sejle den modsatte vej (ligesom en vandstart).Se film herom under begyndersektion.

Så når du flyver kiten højt gennem vinduet, har den mindre kræft, end hvis du flyver den lavt gennem vinduet. Det er vist på billedet nedenfor, hvad der menes med det. Når man bare sejler derud af, så kalder man det “at parkere kiten”. Dvs., at man bare holder kiten lidt oppe i vinduet og udnytter det faktum, at du hele tiden flytter dig og kiten derfor hele tiden vil være i området mellem neutral- og powerzonen, så du bare kan lade kiten være og surfe afsted. Ligesom vist på billedet.