Vind og Vejr

Du bør som kitesurfe kende vejret godt. Det kan i sidste ende rede din røv. Da kitesurfing er en Xtreme sport, er sikkerheden utrolig vigtig. Du skal vide, hvordan vejret kan opføre sig, så du kan forudsige uheldige situationer og komme sikkert i land.

Tjek vejret på dine favoritspots på SPOTKORT

0 gode råd om vejret:

1.  Tjek vejret inden du tager ud. Som nybegynder skal ikke tage ud, når det blæser over 11-12ms. Bølgerne vil være for store og vinden kan virke stødende. De erfarene går ikke ud, når det blæser over 19-20ms. Det er kun ekstreme kitesurfere, der går ud, når vinden nærmer sig de 20ms. Men de ved også, at det potentielt kan være livsfarligt.

2.  Spørg folk på stranden, hvad de seljer med. Vurdér dine evne i forhold til det, så du ikke bliver over-poweret. Er der for meget vind eller har du en for stor drage, så bliv på land. Det er altid disse dage, hvor det går galt. Anskaf dig evt en mindre kite.

3.  Kommer der regn eller en sort sky, så kommer der ofte 5-10ms mere. Hold øje med sorte skyer og vær forberedt på at komme ind og få dragen ned hurtigt. Tag hellere ind og afvendt situationen, når du ser skyen komme. Få dragen ned, se hvad der sker, tag den op igen, når faren er overstået. Bliver du på vandet for at se, hvor meget vind der kommer, så har du ikk en chance for at komme i land, hvis vinden er for kraftig.

4.  Torden giver meget vind og kan få vinden til at skifte retning. Surf derfor ikke hvis der kommer torden eller er risiko for det.

5.  Surf aldrig i fralandsvind. Fralandsvind er stødende og ikke særlig fed at surfe i. Vigtigst er dog sikkerheden. Sker der noget uforudsigeligt i fralandsvind, så driver du til havs og bliver nød til at smide dragen.

6.  Store objekter gør vinden ustabil. Vinden er først stabil, når du er i en afstand fra objektet svarende til 3 gange objektets højde. Dvs. du skal 150 meter væk – mod luv – fra en 50 meter høj bygning før vinden er nogenlunde stabil. Surfer du foran en skov eller en skrænt i pålandsvind, så vil det også gøre vinden ustabil.

7.  Stødende vind kan være farlig! Kiten kan gøre helt uventede ting. Vurdér (og spørg andre på stranden), hvor slemt det er. Tag hjem igen, vind stødene er kraftige. Det ses ofte, at folk laver ufrivillige loops og andet hen over stranden og andre objekter pga. manglende respekt for vindstød.

8.  Du kan sagtens få et kraftigt stød af din kite selvom tordenvejret er langt væk! Der er så meget elektricitet i luften omkring en tordenbyge, at du og din kite fungere som den perfekte afleder. Derfor skal du bare komme i land og få kiten ned, hvis du høre bulren.

9. Brug heller en for lille kite end for stor, det er lettere for dig at styre og faren er ikke så stor herefter.

10.  Læs lige ovenstående endnu en gang…