Valg af kitesurf udstyr

Skal du i gang med at kitesurfe og derfor bruge kitesurfing udstyr?

Det kan godt blive en sur omgang, hvis du ikke køber nyt udstyr fra start. Som begynder kan du sagtens komme billigt i gang med nyt kitesurfing udstyr, kig bla. efter ”kitepakker”, hvilket tit er en god og billig løsning til begynderen. Kitepakker betyder at forhandleren har samlet en komplet kite og board med alt der høre til de to dele. Normalt har kitesurfing butikkerne lavet gode tilbud på disse “kitepakker”.
Køber du brugt udstyr kan du nemt få fingrene i det forkerte udstyr. Ud-sejlet kite eller nedslidt udstyr. Det bliver hurtigt dyrt i reparationer, og for mange bliver glæden ved verdens sjoveste sport ikke den samme, da tiden går med det forkerte. Desværre ender flere begynder også op med de helt forkerte kites, hvor sikkerheden ikke er god nok. Så køber du brugt kitesurf udstyr anbefaler vi du snakker sammen med en ven eller spørger andre her på forummet om det du er ved, at købe er ok til dig.

 

Kitesurfing er en forholdsvis ny sport. Så der sker store fremskridt inden for udviklingen af gearet. Derfor skal du ikke købe alt for gammelt udstyr. Kiteboarding.dk anbefaler dig at købe kitesurfing udstyr fra 2011 og frem. Der er gjort store fremskridt inden for sikkerhed og vandstart. Flere ting som får dig hurtigere i gang med kitesurfing. Men også gør du kan beholde det samme udstyr meget længere uden at skifte det ud igen.
Køber du noget af det nyrer udstyr kan du faktisk få begynder udstyr som også kan bruges af den øvede kitesurfer. Altså du skal ikke ud og købe nye kite og board igen efter 1-2 år.

 

 

Board

Køb et board på ca. 134-145cm, som er rimelig bredt. Gerne omkring 41-45cm. Det er nemt at lære at kitesurfe på. og køber du det rigtige kan du sejle på det samme board mange år frem.
Du kan også vælge at købe et stort board på eksempelvis 140-155cm x 41-50cm. Det vil du hurtig blive træt af, da det føles meget stort. Dog kan du altid bruge et stort board i let vind, hvilket er en stor fordel i sommerperioden. Generelt skal du have et stort board, hvis du er tung og et mindre board, hvis du er let. Men vejledningen ovenfor er lavet for personer mellem 70 – 95 kg.

Der findes et utal af forskellige boards. Ved de nyere boards er forskellen ikke til at mærke for en begynder. Men det er dyrt at skifte udstyr ud, så find derfor ud af hvad du vil freestyle, freeride & Race. Undersøg herefter marked og spørg i forummet hvad andre kitesurfer syntes var gode boards. “Husk der findes ikke dumme spørgsmål – forumet er til for dig”

Men når du bliver bedre, finder du måske ud af, at der er nogen egenskaber du savner ved boardet, som måske et bølge board eller andre modeller som race board. Her er det en god idé at starte en tråd på Kiteboarding.dk forum og høre, hvad andre kitesurfer anbefaler. Der vil med sikkerhed også være flere forhandler som tilbyder netop dig et demo board, så du kan prøve det først.

Køber du brugt board, skal du se efter reparationer. Ridser og hakker kommer der altid, og det gør ikke noget, så længe de er overfladiske. Finnerne skal være nogenlunde intakte og boardet skal ikke have så store hakker, at skummet eller træet (kernen) er blottet. Det kan give problemer, da det vil suge vand og gøre boardet tungere og mindre slidstærkt. Men i princippet kan en dør sejle, så vær ikk alt for kritisk. Det handler først og fremmest om at komme i gang.

 

Kites

Køb en kite fra 2011 eller nyere. Så er du nogenlunde sikker på at få noget godt gear.

Kiteboarding.dk anbefaler, at du køber en 12 m Delta eller Hybrid kite til dig, der vejer omkring 70-95kg. Den kan du bruge i let til frisk vind. Og køber du en af de nyrer modeller “F.one Bandit eller BEST Kahoona / TS” så kan kiten depowers så meget, at den også kan bruges i hård vind. Det er de drager, der passer bedst til forholdene, højsommer i Danmark. Det optimale er selvfølgelig at have to kite. (Se nedenfor).

person mellem 70-95kg vejledning af udstyr til 1-3 år. 

Køber du 1 Delta-kite så er  11- 12 m* 1 god størrelse

Køber du 2 Delta-kites vil 8m2* og 12m2* være gode størrelser

 

* Dette varierer lidt fra kite til kite og gælder for en person på ca. 70-95kg. Vejer du mindre, skal du have mindre drager.

Veje du mindre end gennemsnittet af kitere, skal du have mindre kites. En person omkring 55kg vil få mest ud af denne sammensætning:

Køber du en Delta-kite så er 9m2 en god størrelse

Køber du 2 Delta-kites vil 6-9m2 være gode størrelser

Og vejer du 95kg + så skal du vælge 13-14m som første kite.

Forskellige Delta kites: (måske er alle ikke med, da delta kites er det sidste nye og alle mærker kommer med 1 delta kite disse dage)

-F.one Bandit
F.one Trust
-BEST Kahoona
North Evo
-Slingshot Rally
-mv.

 

Hvis du vælger at købe en ægte C-Kite, skal den som minimum have 5th line (Det har flere af de nyere modeller).

BEST GP
-Flexifoil Hadlow Pro
-North Vegas
-Naish
mv.

C-kite er ikke det bedste til begynderen. Den er ikke så sikker, som en Delta & Hybrid kite, og C-kite har heller ikke samme vindspektra / vindområde også er den meget hurtig.
Er du ung og rigtig dygtig kan en C-kite godt være din første kite.

Køber du 1 c-kite vil 11 -13m2* være en god størrelse

Køber du 2 c-kites vil 9m2* & 13m2* være gode størrelser

 

 

-Foil- eller powerkites er en kite som ikke bliver pustet op. Den har i stedet nogle luftkanaler, som vinden puster op. Trainer kite er ofte foilkites. Kites’ne kaldes også power kites, da de genere en del mere kraft end tubekites pr. m2 pga. af, at de ofte er meget flade. De er meget højt udviklet og opbygningen er mere avanceret end tube kites. De er ikke nødvendigvis bedre, da det altid er et spørgsmål om den enkeltes surfers præferencer. Kiten ses ikke så ofte på vandet, men bruges af flere til landboarding eller snowkite.

På de vindstille dage, har de en stor fordel, da de vejer mindre og trækker mere pr. m2. Derfor er de utrolig gode til letvind.
Kiteboarding.dk anbefaler dog kun foil eller powerkites til trainerkite også de rigtige tube kites til kitesurfing og snowkiting

 

-Delta shaped kites er den nyeste opfindelse (af F.one kiteboarding) indenfor kites til kitesurfing og snowkiting. De laves nu både som c-delta (uden bridle) eller som typisk sle. De kom først rigtig frem i 2009. Delta shaped er det sidste nye skud indenfor kites, og den største gruppe kitesurfer vil mene det bedste shape opfundet til kites, til dato.
Alle de store kitemærker F.one, Best, North, Naish mv. har en delta kite med i programmet. Kitens shape gør, at den er utrolig hurtig om at re-launche, når den har ramt vandet. Den giver kiten den bedste sikkerhed. Og størst vindområde per kite til dato – det hjælper mange med ikke at behøve mere end 2 kites i deres serie, hvilket selvfølgelig er billigere end at købe 3-4 c-kites / hydrid kites.
Delta C-shaped kites er det mest solgte kite shape på marked pt. Grundet den store sikkerhed og fantastiske flyve muligheder. Som alle kitesurfer kan bruge om de er begynder eller øvet.

Hybrid kites er en blanding mellem en c-kite og en bowkite. Kombinationen giver støtte til C-kite profilen, så dens egenskaber bibeholdes samtidig med, at kiten kan depower meget. Hybrid-kite er også gode til begynderen, da de virker ligesom bowkites. Det er sådan set bare en anden type af SLE kites, men de er altså karakteristiske ved at ligne C-kites en smule i form. Så det er altså stadig en kite med bridle, altså en SLE kite. Bare med en c-form.

Zigma shaped kites er en ny type kites, som nogle mærker (Naish) har lanceret for 2009. De skilder sig ud ved, at de har en frontblære, som går et hak ind på midten af kiten. Det tekniske vil vi ikke komme ind på her. Og de betegnes heller ikke som noget revolutionært. De er bygget som en SLE kite og er i princippet også bare en lidt anden type af SLE kites. Dog er de billigere at sy, da det er lige kanter og ikke runde. Zigma kites er gået stærkt tilbage siden år 2009 og vi ser dem næsten ikke på stranden mere.

Flat kites er sle kites, som er meget flade. De giver dem en god low end, altså mere bundtræk. De har også rigtig meget depower, da projekterede areal er stort og derved har ændringen af vinklen til vinden stor betydningen for poweren.

Forskellige kitesurfere kan lide forskellige drager. Nogen synes at F-ONE BANDIT / Best Kahoona / North EVO (delta shaped) er verdens fedeste, nogen synes HADLOW, Best GP, fuel og torch (C kite) er verdens fedeste, nogle synes Best TS, Naish Park, Slingshot RPM (hybrid) er verdens fedeste, nogen synes BEST Cabo, Flexifoil Proton, LF Havoc, Naish Bolt(SLE) er verdens fedeste, og sådan kunne vi blive ved. Der er endda nogen der synes at foil kites er verdens fedeste. Alle kites’ne er også gode kites, men alle surfere har deres helt egen favorit som netop de synes er fedest til deres stil, temperament og evner.

Våddragt

Hvis du køber en brugt dragt, så skal du være meget opmærksom på huller og rifter. De kan godt laves, hvis de ikke er ret store.
Men søger du lidt rundt på nettet finder du hurtigt en rigtig god kitesurf våddragt til en god pris.
Husk nogle af de Danske kitesurf shop har pris garanti, hvilket betyder at du kan søge nettet igennem og stadig købe din dragt hos en Dansk forhandler og herved have garanti på din våddragt.

I efteråret (September / oktober) skal du holde lidt øje med tilbud. Da de Dansker kitesurf forhandler altid holder stort udsalg.
Holder du øje og er hurtigt ude, så finder du hurtigt en top våddragt til en fair pris.

Hvis du starter op om sommeren, vil en 5/3 mm dragt være fint. Hertil evt. et par 3 – 5mm sko. Det kan du sagtens holde varmen i. Starter du op i foråret eller efteråret, er det måske en god idé at købe en god våddragt, der er 5mm på overkroppen 3mm på arme og ben kaldet en 5x3mm. 3-5mm sko er stadig fint.

Starter du derimod op sent i efteråret og gerne vil fortsætte ind i vinterperioden, skal du have tykkere sko på ca. 5-7mm, et par handsker og en hætte. Så kan du holde varmen indtil, der kommer frost. Herefter vil en tørdragt måske være at foretrække. Eller en decideret vintervåddragt med indbygget hætte og tykkere neopren på arme og ben. Det er dog muligt at surfe i en god 5x3mm dragt henover vinteren, men en decideret vinterdragt er at foretrække.
Vinter våddragter er normalt 6x5mm.

Vigtigt: Når du køber en våddragt er der stor forskel på kvalitet og varme. Så du kan ikke bare tage udgangspunkt i mm. En god 3mm våddragt kan faktisk være varmer end en dårlig 5 mm våddragt. Derfor kig efter tilbud og købe en god dragt i mellem 2000-3000 kr så går du ikke helt forkert i byen – spørg evt. i forummet Kiteboarding.dk

Du kan også vælge at surfe med en tørdragt, men du vil ikke have den samme bevægelighed, som ved en våddragt, da du skal have et lag tøj indenunder for at holde varmen. Små rifter mm. betyder også meget mere for en tørdragt end en våddragt. Men det er ofte en smagssag, hvad man foretrækker. Igen, køber du brugt, så tjek for skader. Tørdragter er en del svære at reparere end våddragter.

Kiteboarding.dk anbefaler:
1. Køb en god 5/3mm våddragt og 1 tørdragt til vinteren.

2. Køb en god 5/3mm våddragt og 1 god 6/5 våddragt “gerne med uld – C-skins Hot Wired”

Trapez

Der er flere forskellige trapez’ at vælge i mellem. De mest almindelige er hoftetrapez eller siddetrapez. Siddepratez’en spændes ned omkring benene, den bruges normalt til vindsurferen eller dig kitesurferen som ønsker fokus på race.
Hoftepratez’en sidder kun rundt om taljen, og kan derfor godt glide lidt op men det er kun de første gange på vandet. ALLE øvet kitesurfer bruger hoftetrapezer.

Når du vil købe din første trapez anbefaler vi du finde en god en du kan beholde de næste par år. Trapezer skal ikke skiftes ud i mange år, så køb en du kan leve med.

Kiteboarding.dk anbefaler du køber dig en god hofte trapez fra start, da den holder de næste mange år. Og du derfor ingen grund har til, at skifte den ud med nyt.

Hjelm

Det er en god ide at bruge en hjelm. Vi kan ikke sige, at du skal bruge en hjelm, men vi kan sige, at du bør bruge en. Rigtig mange begynder bruger dem, og det kan kun anbefales. Vælg en hjelm, der passer til dig. Den skal være komfortabel og må ikke kunne falde ned foran øjnene. Hvis den kan det, så vil den også gøre det. Hjelm bruges af mest af begyndere og nogle proffer. Køber du en brugt hjelm, så tjek den for skader. Har den store mærker eller hakker, så har den taget nogle hårde slag.
Hjelme kan fås til vandsport til en fornuftig pris, du skal forvente at slippe 300-600,- for en ny hjelm.

/skrevet af Tomas Schodt