Trainer kite

Lær om forskellige trainer kites, og find ud af hvilke øvelser, der kan forberede dig til et kursus eller bare give dig bedre kitefeeling.

Da jeg skulle i gang med at kitesurfe, ville jeg først ud og lege med en trainer kite. Jeg fandt hurtigt ud af, hvordan kitemarkedet kan være. Mange mærker og mange forskellige typer og priser. Nu hvor jeg efterhånden er en erfaren surfer, er det meget nemmere at gennemskue markedet generelt. Det gælder selvfølgelig også en trainer kite. Derfor har jeg lavet en lille guide med øvelser og hvad man skal tænke over, når man leder efter en trainer kite. De første ting man skal tage stilling til er:

  1. Størrelsen
  2. Antal liner

Når du kender fordele og ulemper ved de to ting, så kan du nemmere finde en trianer kite, som passer til dig.

Et godt tilbud på en god trainer kite & begynder dvd – klik her

Størrelsen – den evige diskussion. Betyder den noget?

Dét, der afgøre en trainer kites power, er “projectet area”. Altså den del af trainer kiten, som vinden rammer. En trainer kite er ofte meget flad, så hele trainer kiten faktisk mere eller mindre er “projectet area”. Dvs. at en stor trainer kite har meget power og en lille trainer kite har lidt power.

Groft set kan man dele trainer kites op i små og store:

  1. Små Trainers – er imellem 1m2 og 2 m2
  2. Store Trainers – er imellem 2m2 og 3m2. Selvom de store trainer kites stadig er til at øve og lege med, så har de ret meget kræft, da de har et relativt stort projekteret område.

Der er fordele og ulemper ved begge størrelser.

Små Trainer (1 m2 – 2m2)

Disse kites er gode til at lære det basale. Du finder hurtigt ud af, hvordan vindvinduet virker og du lære hurtigt at styre en trainer kite rigtigt. De har ikke ret meget power, så de er ideelle til dem, som ikke vejer så meget.

Ulempen er nok, at hvis du virkelig vil lære at kitesurfe, så har du svært ved rigtig at få føling med poweren i en kite, da den lille trainer ikke trækker ret meget. Du kan uden problemer loope en lille trainer kite uden at blive slæbt hen ad jorden selv i stærk vind.
Feeling forhold til en rigtig kite er også noget, andet og den vil derfor ikke give dig den rigtig oplevelse af, hvad en kite kan.

  • Og som altid, så vil du med 2 liner ikke kunne lave en reverse launch. Dvs. at du skal hen til din kite og lægge den rigtigt og så hive hårdt i baren, før du kan få den i luften. Det tager 30sek. så nogen stor ulempe er det ikke.

Store Trainers (2 m2 – 3 m2)

En stor kite har meget mere power. Du kan f.eks. uden problemer bruge en 3m kite til at trække dig på et skateboard i 5ms. De producere altså ret meget power i forhold til deres størelse, så de giver dig en bedre føling med poweren i en rigtig kite. I lidt mere vind kan du også lave hop med dem (det skal begyndere ikke prøve på). Disse kites fås også med 3 og 4 liner, hvilket betyder, at du kan lave en reverse launch, så du ikke behøver at gå hen og vende kiten rigtigt, hver gang du smider den i jorden.

Det er selvfølgelig lidt en ulempe, at de er dyrere end  små kites.

Jeg vil anbefale en trainer kite på 2-3m2 i langt de fleste tilfælde. 2,5 eren er helt sikkert den man får mest ud af. Du skal kun vælge en mindre en, hvis pengene er et stort problem eller hvis personen, der skal bruge kiten vejer mindre 45-50kg.

Antal liner

Kitens liner gør mere end bare at styre kiten. De holder formen på kiten og er også væsentlig i forhold til sikkerhed. Afhængig af antallet af liner, så har du nogle forskllige muligheder i forhold til sikkerhed og re-launch.

2 liner
De fleste trainerkites har 2 liner. Det fungerer helt fint og du kan sagtens få kiten op fra jorden igen ved selkv at gå ned og vende den rigtigt. Den er simpel at rigge til og der er mindre snor til at filtre sig ind.

Safety System
På en 2-linet kite sidder safetyleashen i den ene line lidt over baren, så når du smider baren, så flader kiten ud og falder til jorden. Kiten mister helt sin form, så den mister alt træk. Dette er rigtigt godt i en overpowered situation, hvor du bare kan smide baren og så er du sikker.

Re-launch
Når du smider en 2-linet kite i jorden, så ligger den med leading edge ned mod jorden (som billedet viser) og kan ikke vendes medmindre, at du går hen og vender den selv. Når du har vendt kiten, så er det bare at hive i baren, så kommer den op igen. Så større er problemet ikke end, at du bare selv skal hen og vende kiten. Er I to, så aggere den ene kiteslave, mens den anden flyver kiten.

Er du alene, så kan de godt blive træls at skulle løbe hen og vende kiten hele tiden.
Så er det, at en 3 eller 4-linet kite kan være en god invistering.

3- og 4-linet Trainer Kites
Disse kites minder lidt emre om de rigtige kites. De her kites kan de-powers 100% og de kan re-launche, så de slipper for at løbe ned til kiten hele tiden. Man kan kalde de luksus udgaven. Når de er i luften flyver ligesom en 2-linet kite. Støder du på en 4-linet kite, hvor du også kan store poweren ved at bevæge baren ud og ind, ligesom en rigtig kite, så er det ikk længere en trainerkite, men en power-kite, som bruges til ski/snowboard/buggies.

Safety System
En 3- eller 4-linet trainer kite har ligesom den 2-linet frontlinerne fæstnet ved leading edge, så det er dem der styre kiten og poweren kan altså ikke styres ved baren, som den kan det ved en normal kite.

Styreliner er altid placeret på leading edge ved en trianerkite. Som før nævnt, så går vi over i små foilkites eller powerkites, hvis sidder som på en rigtig kite, hvor poweren kan styre ved baren.

Forskellen ved disse trainer kites er, at 3. og 4. line sidder på trailing edge og er inaktive under flyvning. De går ned igennem midten af baren og ender i en safety leash. Det betyder, at når du smidder baren, så flader kiten helt ud og mister træk.

Re-Launch
Når du smider kiten i jorden med leading edge ned mod jorden, så kan du stille og roligt bakke kiten op i luften (reverse re-launch) igen ved at trække i centerlinerne (baglinerne), da kiten således vil fange vinden modsat end normalt og begynde at bakke. Så slipper man altså for at løbe ned og vende kiten for at få den i luften igen.
Der er to ulemper ved disse kites. Flere liner giver mere kludder og prisen er meget højere. Men er du ofte ude og lege alene, så bliver det altså en del nemmere med sådan en kite.