Reperation af kites

Første gang du ødelægger en kite, er det en øv fornemmelse. Det er også rigtig øv, men heldigvis er det forholdsvis simpelt at få kiten repareret.

Nederst på siden kan du se film og illustrationer af montering og afmontering af blære mm.

Hul i selve sejlet

Denne slags skader på en kite, kan du ofte ikke lave selv.

Hvis det er lille hul, kan det godt lappes med lappegrej fra din lokale shop, men det bør sys af en sejlmager. Det lyder omstændigt. Men er faktisk ret billigt. De har typisk en timeløn på et par hundrede kroner, og det tager ikke så lang tid for dem at lave en flænge. Så tøv ikke. Få kiten lavet ordentligt. Så holder den længere.

Som nød-reperation kan du bruge noget spilertape fra kitefix. Men dette kan ikke anbefales som egentlig reparation. Kiten skal laves rigtigt. Ellers kan du ødelægge den endnu mere. Du skal kun gøre det for at forhindre yderligere skade.
Se hvad Kitefix er – klik her

Find din sejlmagere her:

Julia systue kan du finde ved Aarhus. Julia laver alt indefor sejlsport. Men er særlig billig og dygtig til kites. Kiteboarding.dk kan derfor varmt anbefale Julia.
(Du får repareret alle typer flænger, slitage af gjorder og bånd. Og hvis du ønsker det, udskiftes hele sektioner.)
Se hjemmesiden – www.Juliawww.dk for mere info.

Punktering af kiten

Punktering af en kite er faktisk det nemmeste at lave. Blæren tages nemt ud af kiten og kan nogle gange lappes. Det afhænger lidt af hvordan hullet ser ud. Er det en flænge, skal du nok købe en ny blære.

Ellers kan du få lappegrej i din lokale kiteshop og lappe blæren nemt og billigt. Der følger ofte også nogle lapper med kiten, når du køber den. En ny blære koster dog ikke ret meget. Hovedblæren er selvfølgelig dyrere end dem i struts’ne, men er stadig relativ billig. Får du bestilt en lidt for stor blære, gør det ikke noget. Den kan sagten bruges. Den må hellere være for stor end for lille.

Kravet til en ny blære er simpelt: Den må ikke være for lille, men må gerne være lidt for stor.

Til afmontering og montering af blærer skal du kun bruge en snor og lidt talkum.

Skal du skifte en frontblære, kræver det lidt mere. Men det er stadig simpelt.

Leading edge bladders virker som membraner og skal støttes af LE for at holde. Idéen med ballon effekten af blæren er, at den aldrig udvider sig nok til at briste. Det søgere kitens LE for. Så det er altså LE på kiten, som forsager presset. Derfor skal en kite pumpes hårdt op. Blæren skal nok holde, og spørgsmålet er kun om kiten er syet godt nok og ikke har skader på LE (eller en strut for den sags skyld). Det normale pres i en LE er omkring 6psi og 10psi. En blære uden støtte fra kitens LE, brister ved 2psi. Derfor er det også altafgørende, at en blære er større end det rumfang som kitens LE eller strut har. Derved vil blæren ikke udvide sig nok til at briste. En blære der er snoet eller har knæk kan også briste pga. øget tryk på et lille område af blæren. Er LE eller strutten ujævn efter du har sat en blære i, så er det tegn på snoning eller andre fejl. Der skal du starte forfra, hvis det sker.

Step1
Hvis din nye blære er længere end den gamle (hvilket kun er godt), så kan du gøre den kortere ved at krænge ende af blæren ind i sig selv.

Step2

Start midt på blæren og fold den sammen som en harmonika og efterlad enden af blæren øverst. Placer den foldede blære ved åbningen på LE (oftest omkring midten af LE og der sider en lynlås i).

Step3

Kør en snor igennem kitens LE fra den ene ende og ud igennem åbningen midt på kiten. Dette er nemmest at gøre ved at montere snoren på den blære, der er i stykker, som du hiver ud. Bind snoren fast i enden af den nye blære.

Step4

Træk blæren langsom t ind i kitens LE uden at sno den. Husk, at det kun er den ene halvdel. Du skal gentage de sidste to trin i den anden side med den anden halvdel af blæren.

Step5

Du skal sikre dig, at blæren kommer helt ud i begge ender. Kræng enden ind i sig selv ligesom en strut. Sørg for at det hele sidder rigtig, så du kan lukke enden rigtigt.

Step6

Efter du har sat alle ventiler på plads i hullerne, skal du langsom pumpe kiten op. Hold øje med steder, hvor kiten har rynker eller andet unormalt , som er tegn på, at blæren sidder forkert. Hvis blæren er drejet eller har knæk, så kan den muligvis briste under brug.

Se flere instruktionsting her på AirtimeKite.com